Over ons

De Rijks Innovatie Community (RIC) is in 2018 opgericht om de kennis en best practices rondom innovatie te delen binnen de Rijksoverheid. De community begon vanuit twee ministeries. In februari 2021 is besloten dat RIC een rijksbreed gedragen organisatie moet zijn, waarbij alle 12 departementen zijn aangesloten.

Bij de RIC draait het om:

 • verbinden
 • kennisdelen
 • faciliteren

We bieden een interessant netwerk van innovators. We leren door kennis te delen en faciliteren innovatie met digitale hulpmiddelen en kennisevenementen. Bekijk de pagina over onze Activiteiten om te zien wat de RIC het hele jaar rond organiseert.

Inmiddels weten al veel collega’s binnen de Rijksoverheid de RIC te vinden. En dat worden er iedere dag meer. Al deze beleidsmakers, bestuurders en innovatoren delen hun kennis met elkaar via de community en over organisatiegrenzen heen.

Waardevol netwerk

Het is de ambitie van RIC om uit te groeien tot een waardevol netwerk dat boordevol zit met kennis, ideeën, innovatieprojecten, hulpmiddelen voor innovatie (tooling) en ervaringen. Daarnaast levert de community een rijkdom aan sociale contacten.

Opbouw RIC

RIC bestaat uit een:

 • community
 • programmaraad
 • communitybureau

RIC Jaarplan 2022

In 2022 bouwen we de Rijks Innovatie Community weer verder op en uit! Om hieraan richting te geven heeft RIC een jaarplan opgesteld.

We leggen de prioriteit bij (1) de opbouw en lancering van RIConline en (2) een spetterende tweede editie van INNOvember! Ook verbeteren we onze website, komen er weer regelmatig RIC nieuwsbrieven en geven we na april een doorstart aan de veelgeprezen RIC-webinars.

Wil je alle doelen weten, lees dan het hele jaarplan.

Community

De community bestaat uit leden die werken bij de Rijksoverheid. Met een e-mailadres van die organisatie kun je een account aanmaken in het besloten gedeelte van de website. Die organisaties zijn:

 • ministerie
 • uitvoeringsorganisatie
 • inspectie
 • adviesraad
 • zelfstandige bestuursorgaan (zbo)
foto's van Sven Hamelink en Jorrit Rosema

Programmaraad

In de Programmaraad zitten vertegenwoordigers van verschillende departementen en uitvoeringsorganisaties. Ze bewaken de visie en strategie van de RIC en zijn verantwoordelijk voor de programmering. Sven Hamelink (directie Strategie en Innovatie van de Staf Korpsleiding van de Nationale Politie) en Jorrit Rosema (interim-directeur van het Architectenregister) vormen samen het duo-voorzitterschap van de programmaraad.

Beeld: ©K.Torrance

Communitybureau

Het communitybureau ondersteunt de Rijks Innovatie Community en faciliteert de activiteiten. Via het Communitybureau kunnen de leden innovatieprojecten met de community delen. Ook organiseren we:

 • netwerkbijeenkomsten
 • netwerkgesprekken
 • (online) kennissessies

Het communitybureau bestaat uit de volgende rollen:

Suggesties, vragen of ideeën? Neem contact op met het communitybureau via onderstaand formulier.

RIC propositie

Wil je meer weten over het gedachtengoed van de RIC? Lees dan de RIC-propositie.

Kom in contact

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden, waarna ze vernietigd worden. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld.

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

Wij gebruiken uw gegevens, met uw toestemming, omdat wij anders niet in staat zijn om uw vraag te beantwoorden.

Op welke manier worden uw gegevens verwerkt?

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden. Uw vraag wordt door onze eigen medewerkers beantwoord. Uw gegevens worden niet met derden gedeeld.

Hoelang bewaren wij uw gegevens?

Zodra wij uw vraag hebben beantwoord worden uw gegevens uit onze systemen verwijderd.

Wat zijn uw rechten?

Meer informatie over uw rechten vindt u op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *