Nieuwe blog: Samen de ladder op, op weg naar de wolken!

‘Mooie plek voor een echte aanjager’; ‘Ik hoop dat je komst een innovatie-boost tot gevolg heeft’; ‘De juist persoon op de juiste plek!’.
Deze en nog veel andere enthousiaste reacties ontvingen we op het bericht dat Dirk-Jan de Bruijn gekozen is tot nieuwe voorzitter van de Rijks Innovatie Community.

We zijn er zelf ook ontzettend blij mee! Want Dirk-Jan is een enthousiast mens met decennialange praktijkervaring in het samenwerken aan systeeminnovaties. Deze slagen volgens hem alleen slagen door samen te werken in communities met alle belangrijke stakeholders.
Daarbij probeer je steeds opnieuw ‘Ladders tegen Wolken‘ te plaatsen, aldus het boek met deze titel waarvan Dirk-Jan medeauteur is. Waarbij de wolken staan voor de complexe maatschappelijke opgaves op gebieden als energie, klimaat en zorg. En de ladders voor de weg omhoog.
Die ladders staan voor een continu innovatie proces, waarbij we nieuwe oplossingen zoeken, uitproberen, kiezen, uitbouwen en onderhouden. Want alleen als je dingen anders doet dan voorheen, krijg je mogelijk iets anders dan je altijd al kreeg. 
 
Wat de Rijks Innovatie Community hieraan kan bijdragen? Dat gaan we samen met Dirk-Jan onderzoeken. Ik zou graag zien dat we bijdragen aan een stevige gezamenlijke infrastructuur voor innovatie bij de centrale overheid. Met voorzieningen en afspraken die mensen aanmoedigen om samen te experimenteren, helpen om te kiezen welke innovaties we doorzetten en steun bieden bij het overwinnen van de vele innovatie barrières die er zijn.
 
Een gezamenlijke innovatie-agenda voor de centrale overheid lijkt me een goed begin- mogelijk kan de Rijks Innovatie Community daaraan bijdragen. Want als we de wolken uiteindelijk echt willen bereiken, moeten we nú zorgen dat onze innovatie ladders stevig staan!