INNOchat bijeenkomst: Best practices & regelgeving die innovatie belemmert

Eind maart was de INNOchat* bijeenkomst van de innovatieclubs bij de overheid, inmiddels al ruim 55, zoals innovatielabs, supportteams, innovatieprogramma’s etc.
Tijdens de vorige online meeting werd aangegeven dat we graag met elkaar casussen wilden uitwisselen en ‘de wet- en regelgeving die innovatie belemmert’ bespreken.
 

Nu waren we in het net geopende Opgavehuis de Plint te gast, dat een erg mooie ruimte is geworden.
Daar gaf Erno Bammens, manager Innovatielab van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ons eerst een  ‘Kijkje in de NVWA innovatiekeuken’. Hij gaf aan hoe hij en zijn collega’s aankijken tegen het onderwerp ruimte in wet- en regelgeving voor innovatie. Zijn stelling is “de waarheid is niet per se gelijk aan wat de meerderheid denkt” Met concrete voorbeelden gaf hij aan waarom dat zo is.
 
Daarna was het boeiende verhaal van Nina Boom van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RViG). Haar functie “innovatiejurist” – dus een jurist met specifieke focus op innovatie- sprak érg tot de verbeelding.
Waarom zijn innovatiejuristen nodig?  Omdat ze innovators helpen te bepalen wat er wél mogelijk is binnen de regelgeving. Nina: “je moet creatief zijn en kijken wat wel mogelijk is, niet alleen bezig zijn wat niet kan” Nina lichtte toe hoe de innovatiejuristen af het begin betrokken worden zijn bij een innovatietraject, en daardoor meteen meedenken en helpen. De innovatieclubs willen allemaal wel zo’n innovatiejurist;-)
 
De groep INNOmap -met INNOchat bijeenkomsten- is te vinden op ons digitale platform RIConline. Nog niet geregistreerd op RIConline, meld je aan. Voor partijen in de centrale overheid en uitvoeringsorganisaties: 
 
*RIC heeft de INNOchat groep van RiVG en IND overgenomen. Uitvoerings- organisaties die dat wilden zijn nu aangesloten bij de RIC communitygroep INNOmap, waar de innovatielandschapskaart is ontwikkeld. De bijeenkomsten gaan nu verder onder de naam INNOchat.