Digicampus, de digitale innovatiehub van de overheid

Een kennis- en innovatiehub, dat is Digicampus. Een plek waar overheid, bedrijfsleven en wetenschap samenwerken om de digitale dienstverlening van de overheid beter te maken. Op donderdag 10 oktober organiseerde het RIC Communitybureau het eerste ‘RIC kijkje in de keuken’. Hierbij vertellen collega’s van verschillende Rijksoverheidsorganisaties, bij hen op locatie, hoe zij innoveren.

Digicampus

Hoe kunnen we in Nederland de kansen van nieuwe technologieën beter benutten? Door te onderzoeken, verbinden, begeleiden en te experimenteren. Dit alles kan binnen Digicampus, de innovatiehub van de overheid. Met veel enthousiasme vertelde Flori Spoelstra over de weg die Digicampus het afgelopen jaar heeft afgelegd.


Innovatievraagstukken raken vaak meerdere organisaties. Digicampus koppelt organisatie-gebonden digitale initiatieven aan elkaar, wat leidt tot interessante kruisbestuivingen en meer slagkracht. Novum, de innovatieafdeling van de Sociale Verzekeringsbank werkte deze zomer samen met Digicampus aan een vraagstuk over digitaal machtigen. Voor dit vraagstuk is een 360 graden perspectief ontwikkeld en kwamen ze tot een ‘klikbaar’ prototype dat paste bij de context van de gebruikers.

The Hague Tech

Het team van de Digicampus werkt onder andere vanuit de The Hague Tech. Een start-up community waar verschillende start-ups werken aan GovTech vraagstukken die spelen binnen de overheid. Olga Wielders (Ecosysteem manager van The Hague Tech) : “We zien veel ontwikkelingen op het gebied van Tech binnen de overheid. Binnen onze community proberen we elkaar te versterken. Het doel van The Hague Tech is om partijen binnen het ecosysteem samen te brengen. 

De middag werd afgesloten met meerdere korte presentaties van GovTech startups die lid zijn van de community. Zij vertelden over wat ze doen voor en met de Rijksoverheid.

RIC kijkje in de keuken

Dit eerste ‘Kijkje in de keuken’ smaakte naar meer! Begin volgend jaar wordt er daarom opnieuw een ‘Kijkje in de keuken’ georganiseerd. Is er een organisatie die je graag wilt bezoeken? Of wil je jouw innovatie-afdeling laten zien aan andere organisaties? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar RIC@Rijksoverheid.nl!