Creatieve dwarsdenkers en RIC ontmoeten elkaar tijdens het Permanent Beta festival

We schreven het al eens op: delen is het nieuwe hebben! Maar hoe zorgen we er nu voor dat ambtenaren hun kennis op het gebied van innovatie binnen de Rijksoverheid met elkaar gaan delen? Wat hebben ze hiervoor nodig en hoe kan de Rijks Innovatie Community dit stimuleren? Met deze vragen ging een enthousiaste groep friskijkers, dwarsdenkers, ambtenaren, creatieven en systeemprikkers tijdens het Permanent Beta festival in Drenthe aan de slag.

Delen is het toverwoord

Het Permanent Beta Festival is ´open source´ in het echt. Tijdens dit festival komen verschillende netwerken en mensen bijeen. Het festival bestaat uit wat de deelnemers inbrengen. Dit levert een heel divers programma met verschillende activiteiten, workshops en creatieve projecten op. Niemand wordt ingehuurd of betaald, delen is het toverwoord. Delen is immers het nieuwe hebben.

labsessie

Onder leiding van Peter Ros, die we eerder zagen als spreker tijdens de RIC-zomerborrel, organiseerde RIC een labsessie. Tijdens deze sessie werden verschillende Design Thinking elementen praktisch toegepast. In drie stappen: inspiratie, actie en reflectie werden de deelnemers uitgedaagd om manieren te bedenken die kennis delen binnen de Rijksoverheid kunnen stimuleren.

Interactieve brainstorm tijdens de RIC labsessie

Innovatie buddy´s

De frisse wind en creatieve geesten zorgden voor een aantal goeie suggesties en ideeën waar RIC zeker mee aan de slag gaat. In een van de tipi tenten, die verdeeld over het terrein stonden opgesteld, werden de ideeën verdeeld in drie categorieën. De belangrijkste opbrengsten van de labsessie? Zorg voor een veilige omgeving waar je anoniem kennis kunt delen, koppel innovators aan elkaar in de vorm van een buddy en zorg voor minder gedoe.

Of deze ideeën ambtenaren echt over de streep gaan trekken om kennis met elkaar te delen, dat moet de toekomst uitwijzen. Een concretiseringsslag is zeker nodig. Vanuit de Rijks Innovatie Community kunnen we in ieder geval het goede voorbeeld geven. Heb jij een innovatieverhaal of innovatieproject die je met Rijkscollega’s wilt delen? Neem dan contact met ons op.