RIC Zomerborrel: wie ben jij?

Op donderdag 13 juni was de club van Bleyenberg in Den Haag het toneel voor de innovators van de Rijksoverheid. Gespreksonderwerp was ‘Wie ben jij?’ maar ook de ‘ins-and-outs’ van community building. Leerpunten: delen, loslaten en samenwerken. Door ideeën te combineren kun je innovatie versnellen. Ga niet op je eigen eiland innoveren maar stel je vragen aan anderen en zoek de samenwerking op.

Wanneer is vandaag geslaagd?

Deze vraag stond op vijf flip-overs in de zaal. Aan de deelnemers werd gevraagd om hun ideeën en suggesties over RIC op te schrijven. Een mooie manier om ideeën op te halen en uit te zoeken wie er in de zaal zitten. Samir Lahiri (Verbinder binnen RIC) vertelde openhartig zijn verhaal en deelde zijn ervaringen met het bouwen van communities.

Een innovatie community is een plek waar je ervaringen kunt delen en waarbinnen je samen aan innovatie kunt werken. Leren van je fouten. Innoveren van binnenuit, dat is lastig! Je moet er doorheen, dan kun je verandering realiseren.

Peter Ros: De veranderparadox

Het valt niet mee om alle technische ontwikkelingen bij te houden en daarnaast nog het gevoel van overzicht en controle te hebben. De paradoxale werkelijkheid van chaos en orde, angst en vertrouwen, versnelling en vertraging, beveiliging en flexibiliteit en technologische steriliteit en menselijke imperfecties. Hoe ga je hier mee om? Dat was de kern van het verhaal van Peter Ros . Hij vertelde onder andere het succesverhaal van Permanent BETA, een community die continu in ontwikkeling is. Een community zonder winstoogmerk en zonder papier en geld. Een ecosysteem van mensen waarbinnen kennis, ideeën, presentaties, connecties etc. worden gedeeld.  Het mooie hierbij is, van tevoren weet je niet of je het ooit nodig zult hebben. Je komt er om te delen en niet om te krijgen. Hierdoor is alles deelbaar!

Doen is het nieuwe leren

Peter sloot zijn presentatie af met een aantal tips. Doen is het nieuwe leren. Maak anderen bondgenoot van jouw project, durf te vragen en ga uit van beschikbaarheid in plaats van schaarste. Door ideeën te combineren kun je innovatie versnellen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel op het dak van Bleyenberg om nog verder met elkaar van gedachten te wisselen en te netwerken.

De presentaties zijn te downloaden in de besloten omgeving van de website.