Van idee naar prototype

Hoe kom je van een idee naar een prototype? En hoe zorg je ervoor dat jouw idee succesvol binnen je eigen organisatie wordt geïmplementeerd? Op deze vragen gaven Kevin Weijers en Kim Spinder antwoord tijdens de RIC inspiratie workshop in het LEF Future Center bij Rijkswaterstaat.

De workshop werd georganiseerd door de RIC-werkgroep “Leerervaringen”. Angela Graven (coördinerend specialistisch adviseur organisatieontwikkeling) heeft de bijeenkomst vanuit Rijkswaterstaat mede georganiseerd en gehost. Henk Koster (coördinerend adviseur besturing en innovatie bij het ministerie van Defensie) verzorgde de aftrap. Een van de doelen van de werkgroep is het creëren van een omgeving waarin je van elkaar kunt leren en ervaringen kunt delen. Deze workshop was hierin de eerste stap.

Op ontdekkingsreis

Kevin legde uit dat innoveren niets anders is dan ontdekken. Als je eenmaal bent begonnen dan is het helemaal niet zo spannend als je denkt. Gaandeweg zal je nieuwe dingen leren, dingen waarvan je van tevoren niet had kunnen weten dat ze gaan werken. Alleen als je verder durft te kijken dan kom je erachter dat de Tafelberg aan de achterkant niet plat is.

CEO van je eigen idee

Het succes van een innovatieproject ligt vooral in de handen van mensen. Kevin geeft de tip: begin klein maar denk groot, focus op de eindgebruiker en werk je idee uit tot een prototype. Word de CEO van je eigen idee en durf binnen je eigen organisatie voor jouw idee te strijden. Bij Rijkswaterstaat loopt het 100 dagen programma. Het innovatieve idee om op een betonnen geluidswal mos te laten groeien, wordt binnen Rijkswaterstaat verder uitgewerkt.

Aan de slag

Tijdens de tweede helft van de middag gingen de deelnemers zelf aan de slag. In twee groepen werd volgens de value proposition canvas een idee uitgewerkt. Het doel was om een prototype te bouwen voor een product waarmee het delen van kennis binnen de Rijks Innovatie Community kan worden verbeterd. Twee ideeën werden gepitcht en hebben de potentie om verder uitgewerkt te gaan worden. 

De werkgroep ¨Leerervaringen¨ kijkt terug op een geslaagde middag. De inspiratie workshop heeft geleid tot nieuwe inzichten, nieuwe verbindingen tussen departementen en enthousiaste deelnemers die zich willen inzetten voor een vervolg. Precies wat de Rijks Innovatie Community beoogt.