Pepijn van der Spek aan de slag als community manager voor de RIC

Pepijn van der Spek is op 1 april 2019 begonnen als community manager voor de Rijks Innovatie Community (RIC). De Rijks Innovatie Community is een nieuw netwerk van en voor innovators binnen de Rijksoverheid dat innovatie faciliteert en verbindt. Iedereen werkzaam binnen het Rijk en geïnteresseerd in innovatie kan zich via de website aanmelden.

Na innovatie bij Rijkswaterstaat en een aantal jaren ervaring binnen de Start-Up wereld, heeft Pepijn de afgelopen jaren voor SSC-ICT een innovatieteam opgebouwd dat voor, maar vooral ook samen mét de diverse departementen innoveert. Een recept dat zo goed bevalt dat het smaakt naar meer.

Innovatienetwerk

De Rijks Innovatie Community is een netwerk dat het innoverend vermogen van de Rijksoverheid verstevigt door organisaties, mensen en initiatieven te verbinden en te versterken. Vernieuwing, synergie en samenwerking staan hierbij centraal. Pepijn: “Binnen de Rijksoverheid wordt volop geïnnoveerd. Er lopen veel projecten en initiatieven op het gebied van innovatie. Binnen alle ministeries zijn innovatieteams bezig met experimenten en pilots voor onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie (AI), smart buildings en duurzaamheid. Dit zijn positieve ontwikkelingen die nog beter kunnen worden benut als we Rijksbreed samenwerken en al deze kennis delen.”

©RIC

Verbinden, kennis delen en faciliteren

Samenwerken en kennis delen zijn sleutelwoorden om de Rijksoverheid innovatiever te maken. Pepijn: “Binnen de Rijks Innovatie Community zetten we in op drie belangrijke pijlers, namelijk: verbinden, kennis delen en faciliteren.

We bieden een interessant netwerk van innovators, we leren door kennis te delen en faciliteren innovatie door middel van tooling en kennis evenementen en opleidingen. Het is onze ambitie om uit te groeien tot een netwerk waarin alle ministeries zijn vertegenwoordigd en wat boordevol kennis, ideeën, innovatieprojecten, events, tooling, ervaringen en sociale contacten zit.”

Aanmelden

Op dit moment telt de jonge community al ruim 200 leden en zijn er drie werkgroepen actief. Vanuit de werkgroepen Leren en Ontwikkelen en Innovatiegericht Inkopen worden er op 11 april en 9 mei twee interessante bijeenkomsten georganiseerd. Pepijn: ”Iedereen binnen de Rijksoverheid kan zich aanmelden via de website. Lid worden is vrijblijvend maar om de kwaliteit van het netwerk te waarborgen is het delen van je expertise en interessegebieden een must. Alleen zo kunnen we elkaar verder helpen.

Op donderdag 6 juni staat het eerstvolgende RIC-netwerkevent in Den Haag gepland. Een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Ik kijk er naar uit om met alle communityleden kennis te maken en om van de RIC een succes te maken.