Webex: live-videosessie opnemen

In de standaard Webex-omgeving is een opname-optie aanwezig. Maar voor het Rijk is deze niet beschikbaar. Wel zijn er, buiten de reguliere managed laptops, een aantal opties om een sessie op te nemen. Hiervoor kun je een developers- of privélaptop inzetten.

Een sessie opnemen gaat vrij eenvoudig met extra software naast je Webex-omgeving, compatible met Windows, Linux of je iOS. Nadat je hebt opgenomen kun je de video aanbieden via een desgewenst platform (bijvoorbeeld binnen een MOOC-omgeving, Vimeo, YouTube, etc).

Optie 1 - Xbox Game Bar

De Xbox Game Recorder staat meestal standaard geïnstalleerd op je Windows-laptop. Met dit programma kun je standaard maximaal een uur opnemen.

Je komt het snelst in dit programma door onder andere de Windows hot key te gebruiken en de 'g'-knop. Vervolgens kun je gaan opnemen met de recordknop. Afhankelijk van waar je video’s worden opgeslagen, kun je achteraf je video bekijken. Aan de hand van de instellingen kun je bepalen welke kwaliteit je wil opnemen. Eventueel kun je achteraf je video’s bewerken om vervolgens dit te uploaden op/in desgewenste kanaal, zoals Vimeo, YouTube, LinkedIn of je leercentrum.

Kom je er nog niet helemaal uit, dan kun je uiteraard internet raadplegen hoe je precies aan de slag gaat, bijvoorbeeld via Google of YouTube. Je komt dan terecht bij sites zoals die van TheVerge.

Optie 2 - OBS (Open Broadcast Software)

OBS neemt net wat langer op, is open source (en daarmee gratis inzetbaar), maar is ook wel iets complexer. Voordeel is dat er ook iets meer vrijheid bij komt kijken. Dat zou je wel zelf eerst moeten downloaden en installeren op een device (Windows, Mac en Linux compatible). Mocht je tijdens de opname ook gelijk willen streamen naar een gewenst kanaal? Dat kan met OBS project.

Optie 3 - Via een browser plugin

Verschillende browsers ondersteunen via een plugin de mogelijkheid om je scherm op te nemen. Via de Chrome-browser is dat bijvoorbeeld mogelijk. De gebruiksvriendelijkheid en de plug & play is behoorlijk hoog. Voor Chrome heet de plugin 'screen recorder'.

Het lijkt erop dat dit de allersimpelste manier is. De standaard output is hierbij wel '.webm', wat niet perse heel gangbaar is. Dit webm-bestand kun je vervolgens simpel converteren in het gewenste videoformat via een converter. Gangbaarder is bijvoorbeeld een mp4-format. Online zijn deze vrij eenvoudig te vinden.