Maak kennis met de INNOvember dagvoorzitter, Joost Hoebink.

De dagvoorzitter van het openings- en slotevent van INNOvember is Joost Hoebink. Maar wie is Joost, we leren hem graag al wat beter kennen en gingen met hem in gesprek.

INNOvember dagvoorzitter Joost Hoebink

Joost werkte ooit in het bankwezen, is journalist geweest voor NPO Radio 1 en is inmiddels al weer 15 jaar presentator,dagvoorzitter, moderator en debatleider.

Hij heeft ruim 2000 events op zijn naam staan, voor grote organisaties, bedrijven, ministeries, van (inter)nationale congressen, ronde tafel gesprekken, paneldiscussies etc. 

En altijd met even veel energie! Hij vind het geweldig om een bijeenkomst in goede banen te leiden, evenementen te presenteren en de kern van een discussie naar boven te halen. Live voor een zaal, hybride én online. Altijd: heel interactief. 

1. Wat is jouw eigen connectie met innovatie?

Ik volg alle innovatieve ontwikkelingen, zoals ook de nieuwste gadgets, en ben echt een “so called “Early adapter”. Toen de IPhone op de markt kwam en nog niet in Nederland te koop was, is het me gelukt er een uit Amerika te halen. 

Mijn laatste innovatie thuis: ik heb geen sleutel meer voor mijn huis, de deur gaat open met mijn vingerafdruk.

2. Je komt bij veel events en bestaat er in jouw ogen zoiets als een typisch innoverend bedrijf?

Ja absoluut Google! De diensten en ook de events van Google zijn typische innovaties. Een bedrijf dat alleen maar groter wordt resulteert vaak in een logger bedrijf. Ook een ministerie is nou eenmaal minder wendbaar dan een startup. 

Google blijft maar continu komen met veel nieuwe innovaties. En dat komt doordat ze de werknemers ook heel duidelijk de vrijheid geven om te innoveren. 1 dag in de week mogen zij aan hun eigen projecten werken. Dat kan zijn een muziekinstrument leren spelen, of werken aan een eigen nieuwe app.

Hierdoor is er alle ruimte voor innovaties, die dan ook regelmatig vanuit de eigen werknemers ontstaan. 

3. Wist je van de vele innovaties bij de overheid?

Ja ik wist deels wel van de enorme innovatie kracht bij de overheid. Ik heb vaak een kijkje in de keuken doordat ik bij 5 verschillende ministeries diverse events heb voorgezeten.

4. Wat vind jij zelf van de innovatie bij de overheid?

Je ziet dat er heel veel slimme, goede en ontzettend betrokken mensen werken. Wel valt het op dat er soms niet genoeg ruimte is, ook qua budget en vaak mensen van functie wisselen waardoor het project niet van de grond komt of strandt. Maar je ziet ook dat er heel veel kan. Kijk naar de Corona melder app en de Corona app. Vanuit ICT van de overheid werd deze app in zeer korte tijd gebouwd.

Het proces op zich was al een innovatie!

5. Wat is jouw top 3 innovaties van de afgelopen 10 jaar?

Mijn top 3 zou denk ik zijn, in willekeurige volgorde: 

  1. Ontwikkeling van streaming platforms – kwalitatieve content waar en wanneer jij als klant het wilt. Dat vind ik innovatief.
  1. Alle slimme mobiliteit waardoor de doorstroming verbetert in ons volle wegennet. Slimme mobiliteit oplossingen die efficiënt werken op duurzaamheid. bijv. de slimme verkeerslichten, zodat vrachtwagens niet hoeven te stoppen, optrekken, stoppen, waardoor er dus minder uitstoot komt. De slimme samenwerkingen met marktpartijen zijn voor mij ook een mooi voorbeeld van innovatie.
  2. Absoluut de smartwatch en de enorme gezondheidsvoordelen en data die daaruit te halen zijn. Het kan letterlijk de kwaliteit van leven verbeteren. Je moet je alleen afvragen wat er precies met jouw eigen data gebeurt.

6. Wat zijn de innovaties in de event branche?

Een mooi recent voorbeeld: laatst gaf ik voor KPN een online event. Ik stond in een green screen studio maar met projectie van beeld leek het voor deelnemers net of ik in het gebouw van KPN stond.

Daarnaast werk ik al acht jaar met Mentimeter en was toen de eerste gebruiker in Nederland. Het is een laagdrempelig instrument en hierdoor kun je heel makkelijk en laagdrempelig interactief worden met deelnemers, zowel in de zaal als online. 

Vroeger was het vooral zenden bij een event, inmiddels is de gemiddelde spreektijd van sprekers gehalveerd! Was vroeger 45 minuten heel gewoon, nu worden sprekers uitgedaagd om in 15 minuten hun hele verhaal te doen. Topsprekers krijgen soms nog maximaal 30 minuten. Ook met de juiste zaal opstellingen kun je veel meer bereiken. Ik wil het publiek kunnen bereiken en uitdagen, zoals bijvoorbeeld bij het Debatcafé.

7. Wat is regel nr. 1 bij een online event?

Publiek is nummer 1, DENK VANUIT HET PUBLIEK.

Vergeet nooit te bedenken waarom zij komen en wat ze nodig hebben. De aandacht spanne bij een online event is veel beperkter dan in een zaal. Je ziet gelukkig dat mensen de laatste 2 jaar veel geleerd hebben en er nooit meer alleen maar gezonden wordt.

Er wordt nagedacht over de opbouw, de online events worden veel meer ingekleurd, en de juiste vragen worden gesteld, er is een moderator,ook bij de chat, de deelnemers worden betrokken. Een mooi voorbeeld vond ik een webinar van SZW van de arbeidsinspectie. Ze hadden een vacature en in een webinar kon je medewerkers vragen stellen. Het webinar werd echt goed bezocht terwijl vacatures invullen momenteel zo moeilijk is en potentiële werknemers hier toch wel de moeite wilden nemen om het webinar te bezoeken.

In zijn boek Staande Ovaties deelt hij zijn ervaringen envind je veel tips en goede voorbeelden  hoe een goede bijeenkomst er uit moet zien.

8. Er wordt vaak gemopperd op de overheid, erger jij je wel eens ergens aan bij de overheid?

Ik erger me niet zo snel. Er gaan zoveel dingen wel goed. Ik ben ook dankbaar hoe wij het hier hebben, een goed functionerende democratie. De mensen zijn enorm betrokken en er is zoveel inzet. Als het dan een keer niet lukt is dat begrijpelijk.

9. Hoe houd jij je energie op zo’n hoog niveau?

Als je iets doet wat je zo leuk vindt, waar je passie ligt haal je daar al bakken energie uit. Daarnaast zorg ik goed voor mezelf, qua voeding, ik loop hard en heb niet veel slaap nodig.

10. Over welke karaktereigenschap beschik je waar je het meest trots op bent?

Nieuwsgierigheid die geen grenzen kent! Ik wil echt altijd alles weten en kan me goed verplaatsen in mensen. Daarom vind ik elk event weer anders en leer ik er zo ontzettend veel van. Dat is een verrijking van het leven.

Ik kijk dan ook erg uit naar INNOvember, ik heb er echt veel zin in. Het is een prachtig project en ik omarm het stimuleren van de samenwerkende departementen.

Doe je ook mee? Meld je aan voor het openings- en slotevent van INNOvember of een van de andere 50 sessies