(Her)kennismaken met de RIC programma manager

Kathleen Torrance, is sinds oktober 2021 programma manager van de Rijks Innovatie Community. Voor wie haar nog niet is tegengekomen in deze rol: tijd om kennis te maken! 

RIC programma manager Kathleen Torrance

Kathleen Torrance

Kathleen Torrance is 55 jaar oud en woont ze Noordwijk, samen met haar man, zoon (15) en dochter (11). Ze komt oorspronkelijk uit Schotland, studeerde in Leiden en promoveerde daar in de sociale pedagogiek. Na haar studie heeft ze in beleidsfuncties in het onderwijs gewerkt en daarna kwam ze bij het Rijk in dienst. Eerst als wetenschappelijk adviseur bij de Onderwijsraad en later als senior adviseur bij de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Zij hield zich daar bezig met advisering over het wetenschaps- en innovatiebeleid en was daarnaast plaatsvervangend secretaris-directeur.

Welke mogelijkheden zie je voor de RIC?

‘’ RIC brengt mensen met interesse in technologie en innovatie binnen de Rijksoverheid samen en stimuleert hen om kennis uit te wisseling en samen te werken. Dat is nodig en zal in de toekomst nog belangrijker worden. Want maatschappelijke uitdagingen houden zich niet aan de grenzen van organisaties en innovatieve oplossingen ook niet.

Nu ik het RIC, en de omgeving waarin de community opereert, heb leren kennen, ben ik nóg meer doordrongen van het belang van een Rijksbrede Innovatie Community. Ontmoeting tussen rijksorganisaties blijkt namelijk niet vanzelf te gaan en al helemaal niet vanzelfsprekend te zijn. En eigenlijk geldt hetzelfde voor innovatie.

We zijn het met zijn alle eens over het grote belang van innovatie voor de overheid en de noodzaak om hierin samen te werken nodig met andere organisaties. Maar: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren” zei ooit Willem Elschot zo prachtig. In de praktijk gaat het reguliere werk en de korte termijn vaak voor samen innoveren. Soms noodgedwongen soms uit gewoonte. Daarom is het nodig en goed dat het RIC er is om aan te jagen en mensen te stimuleren om toch dat stapje te zetten naar elkaar toe, en om links te leggen tussen het innovatiewerk van verschillende organisaties.” 

Wat wordt jouw volgende stap?

‘’Ik werk nu bijna een jaar voor RIC. In die tijd is het gelukt om de belangrijkste voorwaarde voor succes in te vullen: een goed team! Ik ben zó blij met de vier collega’s die zich in de loop van het jaar bij ons hebben gevoegd: Yvette, Eva, Nick en Irene. Samen met de voorzitters van RIC, Sven en Jorrit, en met de ándere leden van de RIC-programmaraad, geven we uitvoering aan mooie plannen. Het afgelopen jaar hebben we hierin de twee projecten centraal gezet die door onze voorgangers al in de grondverf waren gezet: de opbouw van RIConline, hét online samenwerkingsplatform op het gebied van innovatie voor rijksmedewerkers. En de voorbereidingen voor INNOvember 2022. Het programma hiervan is inmiddels grotendeels rond, vanaf half augustus vertellen we jullie hier meer over. Het belooft een leuke en leerzame maand te worden!

Kern van ons verhaal is nog altijd: we willen dat de RIC uitgroeit van een succesvol initiatief naar een continue factor van betekenis binnen de overheid.’’

Welke persoonlijke invulling geef je aan jouw rol als programmamanager geven?

‘’Ik vind het zelf heerlijk om nieuwe kennis op te doen en nieuwe dingen te leren en door te geven. Bij de AWTI heb ik de kans gekregen van alles te weten te komen over innovatie. Die kennis en dat netwerk zet ik nu in voor de Rijks Innovatie Community. Hoe werken innovatieprocessen? Welke rol hebben verschillende partijen, zoals de wetenschap, bedrijven, overheid en burgers daarin? Hoe kan je innovaties helpen verspreiden?

Mijn doel is ook om te kijken welke nieuwe activiteiten we nog meer als RIC kunnen ontwikkelen. Hoe en met welke activiteit, kunnen we als community bijvoorbeeld de leden helpen om de opgedane kennis beter in de praktijk te benutten?’’ 

Kom in contact!

Wil je meer weten over Kathleen of nader kennismaken? Neem dan contact op via k.torrance@awti.nl.