Even voorstellen: onze nieuwe voorzitters!

Dinsdag 26 januari gaf But Klaasen de voorzittershamer over aan de twee nieuwe voorzitters van de RIC programmaraad. Twee voorzitters? Jawel, er is in de nieuwe samenstelling gekozen voor een innovatieve constructie waarbij het voorzitterschap in duo vorm wordt ingevuld. We stellen ze graag aan je voor aan de hand van enkele vragen.

foto's van Sven Hamelink en Jorrit Rosema

Sven Hamelink

Ik ben nu afdelingshoofd bij de Directie Strategie en Innovatie van de Staf Korpsleiding van de Nationale Politie. Daar werk ik met een topteam van experts van binnen en buiten politie, met elk een stevig (inter)nationaal netwerk op technologie en innovatie. Het is een voorrecht met hen en vele experts in de organisatie te werken. We adviseren direct aan de korpsleiding, faciliteren gespecialiseerde onderdelen, bedienen de thematische 'portefeuilles' en de eenheden. En we timmeren internationaal flink aan de weg op 'science and technology' gebied. Daarvoor heb ik bijna 20 jaar in verschillende rollen in voornamelijk het veiligheidsdomein gewerkt.

Jorrit Rosema

Ik ben 44 jaar oud, geboren en getogen in Delft en woon inmiddels 15 jaar in Den Haag. Ik woon samen en ben vader van twee prachtige dochters van 6 en 8. Na de middelbare school heb ik een paar jaar gewerkt en gereisd voordat ik in Amsterdam aan mijn studies Antropologie en Internationale Betrekkingen begon. Later nog een jaar Rechten in Leiden. Ik werk nu ruim 15 jaar als (interim)manager binnen de publieke sector.

Sinds 1 januari ben ik interim directeur van het Architectenregister. Dit is een ZBO dat onder meer uitvoering geeft aan de Wet op de Architectentitel. Een belangrijke doelstelling van de wet is te waarborgen dat de vormgevers van onze leefomgeving voldoende gekwalificeerd zijn. Het gaat om stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten, architecten en interieurarchitecten. Weer een heel nieuwe wereld met een aantal mooie uitdagingen waar ik veel energie van krijg.

Waar krijg jij energie van?

Sven

Workwise is dat: een leuk team, met competente mensen met goede energie. Ik heb het geluk nu in zo’n team te werken, en verwacht dat ook bij de Rijks Innovatie Community te vinden. 

En het belangrijkste: de mensen om mij heen. Mijn vriendin, de kinderen, familie, vrienden. Lekker eten met een glas goede wijn of biertje. Muziek, motorrijden en sporten. Dat zijn de goede dingen in het leven wat mij betreft.

Jorrit

Als ik ergens aan kan bouwen met een groep collega’s. Verbeteringen doorvoeren, iets nieuws proberen, het gevoel hebben dat je een verschil kan maken. Thuis word ik heel blij van mijn vrouw en dochters, sporten, koken, écht lekker eten en vakantieplannen maken.

Welke innovatie word jij heel blij van?

Sven

Wat mij enorm fascineert is wat er qua technologie op ons afkomt, en wat dat (mogelijk) voor ons betekent. De “klassieke” door ons bedachte scheidslijnen tussen wetenschappelijke disciplines vervagen steeds meer, en we komen langzaamaan op een punt waar het voor ons als soort moeilijk te bevatten is wat we aan het ontdekken zijn. Denk aan de bio-informatica, quantum mechanica, digital twinning, deepfakes etc. En we staan nog maar aan het begin. En hoe kunnen we de impact daarvan inschatten ? Hoe ga je hier als mens mee om? Dat brengt allerlei vragen met zich mee: technologische, maatschappelijke, economische, sociologische, ethische en vaak ook filosofische. Ik lees en luister hier veel over. Naar mensen als Yuval Noah Harari, Sam Harris , Azeem Azhar etc… Ik probeer te leren over onszelf en de veranderende wereld, en hoop zo te begrijpen hoe hiermee om te gaan.

Jorrit

Innovaties die bijdragen aan een maatschappelijke behoefte of uitdaging en die partijen en kennis bijeenbrengt. Zo’n 15 jaar geleden werkte ik binnen het programma Nationale Veiligheid mee aan de 1e Nationale Risico Beoordeling. Met behulp van een door TNO ontwikkelde methodiek werden risico’s voor de Nationale Veiligheid onderzocht. Uniek was dat naast bij alle departementen ook uitvoering, wetenschap en bedrijfsleven werd betrokken. Hierdoor ontstonden rijke analyses en kon voor het eerst methodisch onderbouwd heel verschillende nationale veiligheidsrisico’s vergeleken worden. Bijvoorbeeld het risico van een dijkdoorbraak t.o.v. het risico van een terroristische aanslag, het risico van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld en het risico van een pandemie.

Wat kun je vanuit je eigen kennis en ervaring bieden aan de community?

Sven

Mijn werk heeft eigenlijk altijd in het teken gestaan van het verbinden van gespecialiseerde onderwerpen, aan de operatie en het politiek-bestuurlijke. Vanuit strategische doelen beredeneren wat nodig is om die te bereiken. Welke kennis daar voor nodig is en hoe die optimaal te ontwikkelen en ontsluiten. Op basis van die ervaring hoop ik de Rijks Innovatie Community te kunnen helpen.

Jorrit

De afgelopen 15 jaar heb ik bij veel verschillende departementen gewerkt, maar ook bij uitvoeringsorganisaties, een gemeente en een academisch ziekenhuis. Ik vind het ontzettend boeiend om steeds weer nieuwe vakgebieden, organisaties, mensen en drijfveren te leren kennen, daar van te leren, de verschillen en overeenkomsten te waarderen, te verbinden en in te zetten. Daarnaast ben ik bijzonder geïnteresseerd in de besturing van innovatie. Hoe creëer je als bestuurder de juiste omgeving en voorwaarden voor innovatie? Hoe zorg je dat enerzijds je medewerkers de ruimte voelen en nemen om te innoveren en hoe zorg je anderzijds dat er van boven wel overzicht, focus en steun is, zonder dat je je innovators voor de voeten loopt of doodknuffelt.

Wat motiveerde je om bij te willen dragen aan de Rijks Innovatie Community?

Jorrit

Innovaties ontstaan volgens mij vaak op het snijvlak van disciplines, teams en organisaties. Zeker binnen departementen heerst nogal eens de neiging alles zelf op te willen lossen. Daarnaast denk ik dat de steeds complexer wordende maatschappelijke opgaven en de snelle opkomst van nieuwe technieken vraagt om andere vaardigheden en andere manieren van werken binnen de publieke sector. Meer eigen verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Integraler, in netwerken en communities, en met betrokkenheid van beleid, uitvoering, burgers, wetenschap en bedrijfsleven. RIC is bedoeld om d.m.v. kennisdeling en verbinding innovatie binnen de overheid te laten groeien. Daar wil ik graag bij helpen.

Sven

Daar sluit ik me helemaal bij aan. Dat is ook mijn motivatie om bij te willen dragen aan de community. Het is onwenselijk om verkokerd te kijken naar innovatie en technologie.

Wat hoop je te bereiken in je rol als voorzitter van de programmaraad?

Jorrit

Ik hoop dat we innovatie meer kunnen professionaliseren en een vaste plek kunnen geven binnen de publieke sector. Dat het vast onderdeel van je werk wordt en dat je weet waar je moet zijn als je hulp nodig hebt. Daarnaast heeft innovatie ruimte nodig en is niet altijd gebaat bij de structuren, procedures en politiek-bestuurlijke dynamiek die we binnen de overheid kennen. Ook daar hoop ik dat we met de community iets kunnen bereiken.

Sven

En niet alleen verbinden maar ook DOEN. Niet verbinden of innoveren als doel op zich.

Wat hoop je te behouden en wat zou je graag anders zien?

Jorrit

Met INNOvember is een goed bezocht professioneel evenement neergezet. De meeste ministeries hebben meegedaan. De energie en samenwerking die die tot dit resultaat hebben geleid wil ik graag behouden. Daarnaast ben ik getriggerd door de Innovation Maturity Scan, die mede is ontwikkeld door Diederik van Leeuwen, samen met But Klaasen, de ‘founding fathers’ van de RIC. Ik denk dat dit een heel mooi middel kan zijn om binnen overheidsorganisaties bespreekbaar te maken wat nodig is om innovatie te bevorderen. De duiding van nieuwe technologieën op techfocus.nl vind ik ook een mooi resultaat. Wat ik anders wil zien weet ik niet, we zijn pas net begonnen. Belangrijk vind ik dat het gemeenschappelijke maatschappelijke doel altijd centraal staat en dat we het burgerperspectief betrekken. Niet innoveren om te innoveren en geen ‘innovatietheater’. Goed luisteren waar behoefte aan is en daar resultaten op boeken. Zo ben en blijf je als RIC relevant en denk ik dat je je echt wat kan bijdragen.

Sven

En dat is niet alleen aan Jorrit en mij, maar aan de community. Dus kom maar op met de ideeën en suggesties!

Hoe kennen jullie elkaar en waarom hebben jullie gekozen voor een duo voorzitterschap?

We kennen elkaar nu zo’n 15 jaar. We hebben elkaar goed leren kennen toen we collega’s waren bij Intermin. Daarna hebben we contact gehouden. Halverwege vorig jaar werd dat contact intensiever toen we samen verkenden of het Dutch Institute for Technology, Safety and Security landelijke dekking zou kunnen krijgen. Vanuit de ABD werd Jorrit later gewezen op de vacature van duo-voorzitter bij het RIC. Ik had eerst m’n bedenkingen omdat het maar net moet klikken met je wederhelft. Toen zelf de regie in handen genomen, Sven gebeld, goed gesprek gehad en samen een sollicitatiegesprek gevoerd. Volgens mij vullen Sven en ik elkaar goed aan en we houden beiden van humor. Daarnaast hebben we allebei een gezin met jonge kinderen, dat we belangrijk vinden. We hebben naar elkaar uitgesproken dat we het voorzitterschap invullen zolang dit ons energie geeft. Alle vertrouwen in!

Noem een ‘funny perk’ van de ander

Jorrit

Sven is een groot muziekliefhebber en heeft een flinke verzameling gitaren aan de muur hangen. Als je hem enthousiast wil krijgen (of wil afleiden), zorg dan dat je tijdens je webex meeting een gitaar op de achtergrond hebt staan. Succes gegarandeerd!

Sven

Ondanks enkele toch exotische verbindingen brengt Jorrit zijn vakanties het liefst door in een ClubMed. Ik dacht dat dat iets was van en voor “Fransen only”, maar dat is dus Fransen + Jorrit en family!

Wat was jouw laatste innovatie thuis?

Jorrit

Preistampot met zalm en dille. Heerlijk!

Sven

Ik zou geneigd zijn hier wat over nieuwe geluidscombinaties uit één van mijn gitaren te vertellen, maar vraag me af of de lezers daar nu op zitten te wachten ;-)