08 oktober iRIC webinar: Low code, impact op de overheid

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Webex

Het webinar vindt plaats op donderdag 8 oktober 10:30 – 12:00 via Webex.

Op donderdag 8 oktober 2020 van 10:30 - 12:00 organiseert de Rijks Innovatie Community (RIC) in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nationale Politie een iRIC webinar over de ontwikkelingen binnen de Rijksoverheid rondom low code.

Wat is low code?

Tot voor kort was het ontwikkelen van software applicaties alleen weggelegd voor hoogopgeleide programmeurs met veel technische kennis. Daar is verandering in gekomen. Er ontstaan steeds meer platforms en tools die iedereen in staat stellen applicaties te ontwikkelen. Dit noem je de zogenaamde low code platforms. Deze low code platforms helpen bij het realiseren van oplossingen voor complexe opgaven. 

Low code en de overheid

Binnen de overheid stijgt de vraag naar passende digitale middelen. UBR en de politie onderzoeken, testen en implementeren nieuwe, op maat gemaakte, digitale middelen die concreet op deze behoefte inspelen.


Voorbeeld: Vanaf 1 augustus 2019 accepteert de Rijksoverheid uitsluitend digitale facturen, de zogenaamde e-facturen. Dit zorgt ervoor dat facturering gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger verloopt. Om dit te realiseren is er tijdens de pilot een applicatie gebouwd en getest, die e-factureren voor horecaondernemers makkelijk maakt. De applicatie werd gebouwd met behulp van het no-code (low code) platform WEM.

De Sprekers

Sjon van Veen - Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

Binnen UBR heeft Sjon van Veen (Programmamanager UBR/OWB) ervaren wat de voordelen zijn van het toepassen van low code. Overstappen op deze methodiek betekent dat je minimaal 90% van je traditionele tijd aan softwareontwikkeling kan verminderen. Aan de hand van concrete voorbeelden neemt hij je mee. Momenteel bouwt Sjon aan de Rijksapplicatieplatform. Waarom doet hij dit met low code en wat kunnen wij daarvan leren?

Steven Hanekroot - Politie

(Pre-development en innovatie) is al 3 jaar met low code bezig binnen de Politie. Van huis uit is Steven industrieel ontwerper. Hij denkt graag na over construct en hoe zaken optimaal neer gezet kunnen worden. Tijdens dit webinar zal Steven vertellen over de ontwikkeling op het gebied van low code binnen de politie en wat kunnen we verwachten aan low code ontwikkelingen binnen de Rijksoverheid?

Terugkijken

Het webinar vond plaats op donderdag 8 oktober 10:30 – 12:00 via Webex. Deze iRIC sessie is opgenomen en is terug te kijken op Vimeo.