24 september Trenddag Infrastructuur en Waterstaat

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie New Babylon Meeting Center

Het ministerie van IenW nodigt de RIC-communityleden uit om deel te nemen aan de trenddag van IenW. Het Early Warning (EW) netwerk van IenW verzamelde dit voorjaar bijna 70 signalen over voor IenW impactvolle toekomstontwikkelingen. Tijdens de Trenddag IenW 2019 gaan we op de belangrijkste issues uit deze signalen in door je te laten beleven wat de impact van deze ontwikkelingen is en wat deze ontwikkelingen bijdragen aan de beleidsvorming. Kom je ook? Meld je dan aan!


 

Programma

12:00-12:30 Lunch
12:30 - 13:30 Keynote van Patrick van Duin over hoe en waarom je Early Warnings gebruikt in de beleidsvorming.
13:30 - 15:00 Workshops

Workshops

1. Serious game De toekomst van  Economie (STT)
Dit spel is een verkenning naar de toekomst van onze economie en draait om de vraag: Welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op hoe, wat en waar wij produceren, consumeren en distribueren in de toekomst? 
   
2. Sociale innovatie (KIS)
De technologische veranderingen en ontwikkelingen gaan razendsnel, en de vraag is of we de veranderingen zo snel kunnen bijhouden en kunnen adapteren. Hebben we wel genoeg oog voor de mens in al deze ontwikkelingen? In deze interactieve workshop verkennen we hoe de mens kan worden behoed voor uitsluiting of hoe er kansen ontstaan door de mens centraal te stellen.

3. Early Warning en prototyping (Unit Innovatie in mobiliteit)
In deze workshop wordt de cyclus doorlopen waarin early warnings worden vertaald naar concrete challenges.  De challenges geven een goed zicht op hoe early warnings tot concrete producten, diensten en vragen aan de overheid kunnen leiden. We zoeken in de workshop aan de hand van de opgehaalde Early Warnings naar onderliggende behoeftes die burgers en organisaties (impliciet) te kennen geven. Challenges kunnen helpen een vertaling te maken van wat mogelijk in de toekomst kan gebeuren naar wat je morgen kunt doen.

4. Citizen engagement (Kantar)
Polarisering, populisme, politieke versplintering en een toenemend gevoel van vervreemding. In onze snel veranderende wereld staat de relatie tussen burger en overheid onder stevige druk. Hoe organiseer je breed gedragen engagement als ruim een kwart van de Nederlanders bij voorbaat al vindt dat overheidsinformatie manipulatief is en zelfs ruim een derde zich niet serieus genomen voelt door de overheid? In deze workshop wordt ingegaan op de rol van de burger als mede-vormgever van beleid; in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Welke nieuwe wegen worden bewandeld en wat kunnen we morgen al anders doen?

Aanmelden

Wil je de Trenddag IenW niet missen? Stuur dan een email naar: kis@minienw.nl en meld je aan. Geef ook je voorkeurs workshop 1e en 2e keus daarbij aan. Je kunt je aanmelden voor 1 workshop.