Verslag programmaraad 26 jan

In de RIC programmaraad vergadering van dinsdag 26 januari 2021 was er vooral aandacht voor het wisselen van het voorzitterschap. But Klaassen gaf het stokje over aan Sven Hamelink en Jorrit Rosema.

foto van But Klaasen tijdens NAnovember
Beeld: Phil Nijhuis
foto van Hermien van Triest (BZ)

Mededelingen

Hermien van Triest van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is met pensioen. De programmaraad wenst haar een mooie tijd toe. Voorlopig zal Vincent van Thuijl haar vervangen in de programmaraad.

In het SGO van volgende week (2/2/2021) wordt de rapportage van Dick Heerschop besproken. In deze rapportage wordt het belang van RIC en de uitstekende resultaten van INNOvember benadrukt. En daarbij ook de noodzaak van RIC.

Werkgroepen

Er zijn sinds INNOvember veel verzoeken voor nieuwe werkgroepen. Zo zal er een werkgroep Smart Cities worden opgezet en is er behoefte aan een werkgroep die zich meer richt op sociale innovatie. SZW en IenW geven aan hier zeker aan mee te willen werken.

logo van INNOvember light

INNOvember Light

De programmaraad is unaniem te spreken over de eindrapportage van INNOvember met daarin het advies voor een INNOvember Light.

Het rapport toont een volledig en duidelijk verhaal. Doordat het evenement online was, was er een groot bereik. Ook het terugkijken van de sessies werd erg gewaardeerd, daar mag een volgende keer nog meer aandacht naar uit.

De wens vanuit de programmaraad is om aandacht te hebben voor burgerperspectieven bij een volgend INNOvember Light. De rol van de overheid wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Hoe gaan we met burgers aan de slag. En dit jaar meer de vraag articuleren en die vraag scherp te krijgen.

Op de heisessie op 11 februari zal er verder gesproken worden over hoe dit in te richten voor aankomende november.

foto's van Sven Hamelink en Jorrit Rosema

Wisseling voorzitters

Per vandaag 26 januari 2021 draagt But Klaasen het stokje over aan de duo-voorzitters Sven Hamelink en Jorrit Rosema.

De programmaraadleden laten allemaal blijken hoeveel waardering zij hebben voor de duidelijke visie en leiderschap die But toonde in zijn rol als voorzitter. But heeft samen met Diederik van Leeuwen het RIC opgezet en dit is uitgegroeid tot een succesvolle community. But draagt de rol van voorzitter vol vertrouwen over. 

Bekijk de dank video namens de programmaraadsleden en het RIC team aan But Klaasen.

Agenda terug- en vooruitblik

 • 14-01-2021 De noodzaak van communities in tijden van crisis
  met Frits Bussemaker (namens RIC), Inge Baars (Community Manager JenV), Prof. Ard-Pieter de Man (hoogleraar Management Consulting, Alliances, Open Innovation and Knowledge Networks) – iRIC webinar (opkomst 127)
 • 28-01-2021 Quadruple helix
  met Nadja Duykers (EZK), Rob de Zeeuw, Patrick Essers (AWTI)
 • 11-02-2021 Heidag RIC Programmaraad
 • 11-02-2021 De opkomst van digitale waardepapieren
  met Nadine Jansen, Sabine Venema van DUO en Steven Gort van DICTU
 • 04-03-2021 Innovatie en leiderschap
  met Angela Graven en Elly van der Heuvel (onder voorbehoud)
 • Q1 Sociale innovatie bij Defensie

De volgende RIC programmaraad vergadering is een online vergadering op donderdagmiddag 11 maart 2021 om 13:00.

Nieuwe RIC programmaraad vergaderagenda 2021

 • 11 maart
 • 20 april
 • 3 juni
 • 14 september
 • 28 oktober
 • 7 december