Het nieuwe gezicht van de Rijks Innovatie Community!

RIC krijgt een nieuwe Community Manager. Een nieuw, maar toch ook bekend gezicht. Frits Bussemaker, de drijvende kracht achter RIC het afgelopen anderhalf jaar, gaat het RIC-team verlaten. Maar niet getreurd, want een ander bekend teamlid volgt hem op! Patricia Idsinga, tot op heden de Programmasecretaris, wordt het nieuwe gezicht van de Rijks Innovatie Community. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Foto Cover - Patricia & Frits

Patricia Idsinga & Frits Bussemaker 

Frits, wat maakt RIC bijzonder?

Wat RIC bijzonder maakt is dat het laat zien dat de Rijksoverheid eigenlijk extreem veel te bieden heeft. Zo had ik bijvoorbeeld tot vorige week nog nooit gehoord van akoestische camera’s, en het is geweldig dat RIC die kennis en kunde bij elkaar brengt, en het een platform geeft. En daarnaast is de organisatie echt een samenwerkingsmodel waar de overheid nog aan moet wennen. RIC laat zien dat interdepartementale samenwerking niet alleen mogelijk, maar ook broodnodig is. 

Foto Frits

Frits Bussemaker

Heeft ruim 30 jaar internationale ervaring met business communities. Vanuit simpele uitgangspunten zoals ‘wat hebben we gemeenschappelijk?’ en ‘wat is de unieke vraag?’ helpt hij met het bouwen en begeleiden van communities. Na anderhalf jaar als Community Manager bij RIC gewerkt te hebben, heeft hij nu de overstap gemaakt naar I-Partnerschap.

En welke prestatie van RIC in de afgelopen anderhalf jaar maakt je het meest trots?

Ik ben er van overtuigd dat we samenwerken over grenzen normaal moeten gaan vinden. En het is dan mooi om te zien dat we met RIC dat zaadje gepland hebben. Die verandering van mindset zie je langzaam maar zeker terug binnen de Rijksoverheid, en dat vind ik wel echt een van de mooiste resultaten. Dit zag je bijvoorbeeld ook terug bij INNOvember, vorig jaar. Gaaf hoe we dat samen hebben gedaan.  

Als je Patricia in één woord zou moeten omschrijven, welk woord zou dat dan zijn?

Het is cliché, maar ik zou zeggen; onbeschrijfbaar. Patricia is niet in een hokje te stoppen. Als ik kijk naar hoe ze binnenkwam en nu, dan zijn daar in het afgelopen halfjaar zoveel facetten bijgekomen die nu allemaal op hun plek vallen. Empathisch vermogen, in staat zijn te luisteren, in staat op de Bühne te staan, eigenwijs, origineel. Alles wat je nodig hebt om het gezicht van een community te worden. Echt Top! En verder is ze in staat om bepaalde onderwerpen op een hele creatieve manier te benaderen. Bij RIC moeten we mensen nieuwsgierig maken naar innovatie, en ik denk dat Patricia’s achtergrond daar uitermate geschikt voor is.

En in welke situatie heeft Patricia jou positief omver heeft geblazen?

Wat mij aangenaam verrast heeft, is het vermogen van Patricia om bijna terloops mensen aan te zetten tot informatiedeling. Ze kan, door gerichte vragen te stellen, verhalen van mensen persoonlijk maken. Het worden geen functies meer, maar mensen. En wil je een community echt laten slagen, dan moet je niet bepaalde functies bij elkaar brengen maar personen van vlees en bloed. Dat is echt iets wat ik in het afgelopen anderhalf jaar van Patricia heb geleerd. 

Foto Patricia

Patricia Idsinga

Patricia Idsinga werkt al 25 jaar met mensen in uitdagende situaties. Na een carrière in de jeugdhulpverlening (Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Raad voor de Kinderbescherming) zet zij deze ervaring samen met haar projectmanagement en theaterachtergrond in voor de Rijk Innovatie Community.  Vanaf 1 juli is Patricia Idsinga de nieuwe Community Manager van de Rijks Innovatie Community.

Patricia, welke mogelijkheden zie jij voor RIC?

Nog meer uitbreiden, nog meer verbindingen leggen. En nog meer investeren in de verbindingen tussen kennisinstellingen, semioverheidsinstellingen en burgers. Echt de grenzen gaan opzoeken. Hoe ver kunnen we gaan om mensen persoonlijk te betrekken bij innovatie? Hoe zorgen we dat we ook bij RIC nog meer maatschappelijk betrokken raken?

En welke persoonlijke draai geef jij aan de rol van community manager?

Ik wil er-voor zorgen dat RIC een warme en sympathieke plek blijft, waar iedereen zich op zijn gemak voelt. Vanaf welke diepte of -niveau men ook wil instromen, innovatie is voor iedereen. Dat vind ik echt heel belangrijk. We moeten de experts, de innovators, de innovatiemanagers aantrekken, maar ook de mensen binnenhalen die tot voor kort nog niet eens wisten wat technische of sociale innovatie was. Dat ga ik proberen te bereiken. 

Het voordeel is dat ik niet uit de innovatiehoek kom maar uit de sociale hoek, en dat heb je nodig om een community te bouwen. De kennis over innovatie zit al in de community, en wat mijn rol gaat zijn, is het creëren van een veilige en effectieve plek waar we die kennis kunnen verbinden. 

"Ik wil ervoor zorgen dat RIC een warme en sympathieke plek blijft, waar iedereen zich op zijn gemak voelt."

Welke les van Frits neem je mee in de toekomst van RIC?

Ik heb heel veel geleerd van Frits. Maar los van hoe je een community moet bouwen, heeft Frits echt laten zien dat je als community-manager een oprechte persoonlijkheid moet uitstralen, en vooral jezelf moet openstellen voor anderen. 

En Frits, welke les van RIC neem jij mee naar je rol bij I-Partnerschap?

Ik denk vooral de complexiteit van de Rijksoverheid. Je moet echt aan de bak om met al die verschillende organisaties en personen te kunnen afstemmen. Maar er is altijd oog voor het maatschappelijke belang, en dat werd mij bij RIC wel duidelijk. Waarom doen we dit? Wie gaan we hierbij helpen? Dit zijn vragen die continu bij RIC omhoog dreven, en die mindset ga ik zeker mee nemen naar mijn nieuwe functie. 

Nader kennismaken met Patricia? Neem gerust contact op: patricia.idsinga@rijksoverheid.nl