Vacature Communicatieadviseur

Lijkt jou het leuk om je aan te sluiten bij ons bruisende team? Er komt een positie vrij binnen het RIC team voor Communicatieadviseur. Gaat jouw hart sneller kloppen van innovatie, ben je werkzaam bij de Rijksoverheid en wil je RIC verder brengen? Solliciteer nu!

foto van het RIC team anno mei 2021: Frits Bussemaker, Samir Lahiri, Patricia Idsinga, Timo Verbeek en Marieke Wittens

Over de Rijks Innovatie Community

De Rijks Innovatie Community is hét netwerk van innovators binnen de Rijksoverheid. Iedereen die geïnteresseerd is in innovatie en werkzaam is op een ministerie, uitvoeringsorganisatie, inspectie of zelfstandig bestuursorgaan kan lid worden van RIC. RIC heeft de ambitie om ervoor te zorgen dat er op het gebied van innovatie meer samengewerkt wordt. Verbinden en versterken zijn sleutelwoorden om de Rijksoverheid innovatiever te maken. Bij de Rijks Innovatie Community draait het om verbinden, kennis delen en faciliteren. We inspireren door goede voorbeelden en kennis te delen, en we hebben het lef om te laten zien waar het misgaat. Het RIC is een rijksbreed gedragen netwerk waarbij alle 12 departementen zijn aangesloten. We bieden een interessant netwerk van innovators, we leren door kennis te delen en faciliteren innovatie door middel van tooling en kennis evenementen. Het is onze ambitie om uit te groeien tot een netwerk wat boordevol kennis, ideeën, innovatieprojecten, events, tooling, ervaringen en sociale contacten zit.

De Rijks Innovatie Community bestaat uit een programmaraad, community en het RIC bureau. In de Programmaraad zitten vertegenwoordigers van verschillende departementen en uitvoeringsorganisaties. Ze bewaken de visie en strategie van de RIC en zijn verantwoordelijk voor de programmering. Het voorzitterschap van de raad wordt in duo vorm ingevuld.

De community wordt ondersteund door het RIC bureau. Dit team bestaat uit vier ervaren professionals waaronder een programmamanager, een community manager, een communicatiemedewerker en een dwarsdenker.

Functie­omschrijving

Je bent een creatieve en proactieve communicatie adviseur met affiniteit voor innovatie en je vindt het leuk om webinars te modereren. Je draait je hand niet om voor het uitwerken van online en offline communicatiemiddelen. Je bent een echte digitale native en weet als geen ander hoe je mensen bereikt en raakt via online media. Je schrijft en redigeert pakkende, toegankelijke teksten en nieuwsbrieven afgestemd op de doelgroepen van de Rijks Innovatie Community. Je inspireert collega’s en je neemt ze mee in (online) communicatie skills. Je haalt energie uit het organiseren van webinars, je denkt in mogelijkheden en je kijkt breder dan alleen je eigen takenpakket. Na het succes van INNOvember 2020, een forse toename van het aantal leden is het team volop in ontwikkeling, net als de Rijks Innovatie Community. Dit doet een beroep op je creativiteit en flexibiliteit.

Je versterkt het RIC bureau dat nu uit vier enthousiaste professionals bestaat. Dit team ondersteunt de Rijks Innovatie Community en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de verschillende innovatie events, het verbinden van organisaties en mensen, het delen van kennis en het faciliteren van het netwerk. Je ondersteunt en helpt met communicatievragen. Je redigeert en voert mede eindredactie uit op belangrijke in- en externe communicatie uitingen en je bewaakt en implementeert de huisstijl. Daarnaast houd je content op onze website en social mediakanalen up to date. Een afwisselende baan waarin het belangrijk is dat je het werk ziet liggen en dit met veel passie en zelfstandigheid doet. Je basiswerkplek is het RIC-team, je bent ook regelmatig de moderator tijdens onze innovatie events/webinars en je bent onderdeel van het team communicatie van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk. Je stemt af en verbindt met de communicatieadviseurs van UBR om generieke en lokale communicatie maximaal op elkaar aan te laten sluiten.

Naast het zo breed mogelijk delen van de RIC boodschap binnen de Rijksoverheid, doe je allerlei praktisch communicatiewerk.

 • Je organiseert tweewekelijkse webinars slideshow maken, technische host, scherm delen, etc);
 • Je modereert af en toe tijdens een webinar;
 • Je maakt opnames van de webinars voor publicatie op Vimeo;
 • Je publiceert en verspreidt de webinar opnames op Vimeo;
 • Je neemt podcasts op en bent verantwoordelijk voor het delen hiervan op Vimeo;
 • Je bent beschikbaar voor praktische adviezen;
 • Je schrijft en plaatst content onze website;
 • Je zorgt ervoor dat onze LinkedIn pagina en webcare up to date en gevuld is;
 • Je publiceert en verspreid de webinar opnames op Vimeo;
 • Je doet de redactie en opmaak van nieuwsbrieven en redigeert teksten;
 • Je schrijft en verzendt de nieuwsbrieven in Measuremail en houdt de verzendlijst bij;
 • Je maakt de community rapportage en levert deze tijdig aan voor de Programmaraad
 • vergaderingen;
 • Je maakt content voor platformen zoals Rijksportaal en verschillende relevante nieuwsbrieven;
 • Je maakt analyses van middelen zoals: website, nieuwsbrief, Vimeo en social media;
 • Je migreert onze website, toolkit omgeving en nieuwsbrief naar een nieuw sociaal platform
 • (Winkwaves);
 • Je beheert het online community platform op Winkwaves;
 • Je stuurt onze trainees aan.

Functie eisen

 • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van communicatie/PR/marketing en ca. 3 jaar werkervaring;
 • Je bent creatief en schrijft vlot;
 • Je hebt ervaring met het beheren van online communicatiekanalen: ervaring met Hippo en inkwaves is een pré;
 • Je hebt kennis van vormgeving en lay-out en past dit toe binnen de huisstijl van Rijksoverheid en de RIC;
 • Ervaring met video-editing is een pré;
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend;
 • Je bent een spin in het web die overzicht weet te behouden en niet schrikt van deadlines;
 • Je beschikt over een goede dosis flexibiliteit, durf en lef zodat je snel aardt binnen het team en de community.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salaris­niveau: schaal 10
 • Maand­salaris: Min €2.756 – Max. €4.430 (bruto)
 • Dienst­verband: Detachering
 • Contract­duur: 2 jaar
 • Minimaal aantal uren per week: 24
 • Maximaal aantal uren per week: 32

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Solliciteren?

Lijkt je dit wel wat en herken je jezelf in deze omschrijving? Klim in de pen en solliciteer nu op de leukste baan van de Rijksoverheid (vinden wij dan).

Solliciteren kan via de Mobiliteitsbank (alleen voor Rijksmedewerkers). Wellicht verwelkomen we jou snel binnen ons team!