Vacature Programmamanager

Lijkt jou het leuk om je aan te sluiten bij ons bruisende team? Er komt een positie vrij binnen het RIC team voor Programmamanager. Gaat jouw hart sneller kloppen van innovatie, ben je werkzaam bij de Rijksoverheid en wil je RIC verder brengen? Solliciteer nu!

foto van het RIC team anno mei 2021: Frits Bussemaker, Samir Lahiri, Patricia Idsinga, Timo Verbeek en Marieke Wittens

Over de Rijks Innovatie Community

De Rijks Innovatie Community is hét netwerk van innovators binnen de Rijksoverheid. Iedereen die geïnteresseerd is in innovatie en werkzaam is op een ministerie, uitvoeringsorganisatie, inspectie of zelfstandig bestuursorgaan kan lid worden van RIC. RIC heeft de ambitie om ervoor te zorgen dat er op het gebied van innovatie meer samengewerkt wordt. Verbinden en versterken zijn sleutelwoorden om de Rijksoverheid innovatiever te maken. Bij de Rijks Innovatie Community draait het om verbinden, kennis delen en faciliteren. We inspireren door goede voorbeelden en kennis te delen, en we hebben het lef om te laten zien waar het misgaat. Het RIC is een rijksbreed gedragen netwerk waarbij alle 12 departementen zijn aangesloten. We bieden een interessant netwerk van innovators, we leren door kennis te delen en faciliteren innovatie door middel van tooling en kennis evenementen. Het is onze ambitie om uit te groeien tot een netwerk wat boordevol kennis, ideeën, innovatieprojecten, events, tooling, ervaringen en sociale contacten zit.

De Rijks Innovatie Community bestaat uit een programmaraad, community en het RIC bureau. In de Programmaraad zitten vertegenwoordigers van verschillende departementen en uitvoeringsorganisaties. Ze bewaken de visie en strategie van de RIC en zijn verantwoordelijk voor de programmering. Het voorzitterschap van de raad wordt in duo vorm ingevuld.

De community wordt ondersteund door het RIC bureau. Dit team bestaat uit vier ervaren professionals waaronder een programmamanager, een community manager, een communicatiemedewerker en een dwarsdenker.

Functieomschrijving

Als programmamanager RIC verwachten we veel van je: je denkt out of the box, schakelt makkelijk tussen strategisch denken en praktisch handelen en weet overzicht te houden in een dynamisch speelveld van stakeholders. Je hebt de drive om het RIC op te bouwen naar een solide netwerkorganisatie. Vanuit een samenhangend programma overzie je alle activiteiten, onderwerpen en projecten. Je bent een stevige en verbindende persoonlijkheid met een duidelijke visie op innovatie en het opbouwen van communities. Een teamplayer die voor het grotere geheel gaat. Met visie, lef en slagkracht. Je geeft juist een tandje extra gas als de wereld om je heen behoudender is. Het geeft je energie om met een goed samenwerkend team doelstellingen te behalen. Na het succes van INNOvember 2020, een forse toename van het aantal leden is het team volop in ontwikkeling, net als de Rijks Innovatie Community.

Dit doet een beroep op je creativiteit en flexibiliteit. Je hebt de dagelijkse leiding en aansturing van het RIC bureau dat nu uit vier enthousiaste professionals bestaat en je bent samen met de community manager het gezicht naar buiten toe. Het RIC bureau ondersteunt de Rijks Innovatie Community en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de verschillende innovatie events, het verbinden van organisaties en mensen, het delen van kennis en het faciliteren van het netwerk. Je bent daarnaast het eerste aanspreekpunt voor de programmaraad, de voorzitters en je bent verantwoordelijk voor het realiseren van de RIC doelstellingen. Samen met de community manager identificeer je kansrijke innovatiethema’s, ziet groeikansen voor het RIC op de lange en middellange termijn. Als vaandeldrager van de RIC ga je aan de slag met diverse belangrijke vraagstukken. Denk aan het creëren van samenhang tussen de programmaraad, het RIC bureau, de community en de verschillende departementen.

 • Je stuurt een betrokken en bruisend team aan en versterkt de Rijks Innovatie Community;
 • Je weet focus en samenhang aan te brengen en zorgt ervoor dat wat er bedacht wordt ook echt gerealiseerd wordt;
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor de programmaraad;
 • Je rapporteert structureel de programmaraad over doelstellingen en behaalde resultaten;
 • Je stelt samen met de voorzitters van de programmaraad het jaarplan RIC op;
 • Je voert samen met je team het jaarplan uit;
 • Je zoekt actief de samenwerking binnen de verschillende departementen en met de programmaraadleden en je verbindt de verschillende innovatie thema’s;
 • Je geeft gevraagd en ongevraagd advies over de activiteiten van de RIC;
 • Je bent verantwoordelijk voor de projectbudgetten;
 • Je hebt contact en onderhoud de relatie met interne opdrachtgevers;
 • Je vernieuwt en implementeert de governance en het verantwoordingsproces.

Functie eisen

 • Je bent momenteel werkzaam bij de Rijksoverheid;
 • WO werk- en denkniveau;
 • Je hebt minimaal een afgeronde HBO studie op het gebied van Bedrijfskunde, Innovatiemanagement of een gerelateerde studie;
 • Je hebt ruime ervaring in programma management en het aansturen van projectteams;
 • Je bent analytisch sterk en kunt conceptuele onderwerpen omzetten in concrete activiteiten en producten;
 • Je bent politiek bestuurlijk sensitief. Je weet tegengestelde belangen te overbruggen, met passie voor de korte en lange termijn doelen;
 • Je bent communicatief zeer vaardig: een gesprekspartner op verschillende niveaus;
 • Initiatiefrijk, energie, drive en vasthoudendheid waarmee ‘delivery’ gegarandeerd wordt;
 • Aantoonbare expertise op het gebied van innovatie;
 • Ervaring met het bouwen en ontwikkelen van samenwerkingsverbanden;
 • Je bent een zelfstarter en een kartrekker. Je motiveert, stimuleert en coacht betrokkenen mee in veranderingen.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salaris­niveau: schaal 13, schaal 14
 • Salaris­omschrijving: Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring.
 • Maand­salaris: Min €4.281 – Max. €7.096 (bruto)
 • Dienst­verband: Detachering
 • Contract­duur: 2 jaar
 • Minimaal aantal uren per week: 24
 • Maximaal aantal uren per week: 32

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Solliciteren?

Lijkt je dit wel wat en herken je jezelf in deze omschrijving? Klim in de pen en solliciteer nu op de leukste baan van de Rijksoverheid (vinden wij dan).

Solliciteren kan via de Mobiliteitsbank (alleen voor Rijksmedewerkers). Wellicht verwelkomen we jou snel binnen ons team!