11 juni iRIC webinar: e-Identity en de ethische vraagstukken hierover

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
-
Webex

Het webinar vindt plaats in Webex, je kunt erbij zijn met de volgende gegevens:

 • Ga naar www.webex.com of open de Webex app
 • Ga naar ‘Join meeting’ en vul de volgende informatie in:
  vergaderingsnummer: 163 783 6930
  wachtwoord: brXB3aPJk33

Op donderdag 11 juni organiseert de Rijks Innovatie Community (RIC) een nieuw iRIC webinar over e-Identity en de ethische vraagstukken hierover. Tijdens dit webinar vertelt Pepijn van der Spek (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) over de toepassing van digitale identiteit in de openbare ruimte. Patricia Idsinga (RIC) modereert deze sessie en daarnaast interviewt Frits Bussemaker (RIC) Marleen Stikker, bekend als oprichter en directeur van Waag – een onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij – en de schrijfster van ‘Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)’.

e-Identity

Pepijn van der Spek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legt uit hoe e-Identity ofwel digitale identiteit in de publieke ruimte zich heeft ontwikkeld over tijd. Aan de hand van concrete voorbeelden vertelt hij hoe de overheid een sturende rol neemt om het maatschappelijk belang te borgen.

Drones, zelfrijdende pods, maar ook op afstand bestuurbare robots (Avatars) en Mobility as a Service (MaaS) zijn voorbeelden hiervan. Hoe wegen de eventuele risico’s op tegen de kansen die deze digitale ontwikkelingen bieden en hoe moet de overheid hiermee omgaan?

Marleen Stikker

Na de presentatie van Pepijn van der Spek volgt een kort interview met internetpionier Marleen Stikker door Frits Bussemaker (RIC). Marleen gaat in op de ethische dilemma’s die gepaard gaan met e-Identity en het Internet of Things.


Marleen is pleitbezorger voor het terugwinnen van de digitale soevereiniteit, door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen en daarmee de macht over ons digitale leven weer naar ons toe te trekken.

Deelnemen

Voor dit iRIC webinar is het niet nodig te vooraf aan te melden.

 • Wanneer: donderdag 11 juni 2020
 • Tijd: 10:30 - 12:00

Het webinar vindt plaats in Webex, je kunt erbij zijn met de volgende gegevens:

 • Ga naar www.webex.com of open de Webex app
 • Ga naar ‘Join meeting’ en vul de volgende informatie in:
  vergaderingsnummer: 163 783 6930
  wachtwoord: brXB3aPJk33

Terugkijken

Heb je het webinar gemist of wil je het nog een keer terugkijken? Dat kan, de opnames van het webinar zijn te vinden op Vimeo.