03 oktober Symposium Wearables In Practice

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Ministerie van Justitie en Veiligheid, Turfmarkt, Den Haag

Het ministerie van Justitie en Veiligheid nodigt de RIC-communityleden uit om deel te nemen aan het symposium Wearables in Practice. Het symposium wordt georganiseerd vanuit het ´Wearables In Practice´ netwerk (WIP-netwerk). Het netwerk komt 2 keer per jaar samen om kennis en ervaringen te delen. 

Inzicht in eigen emoties

Smartwatches, stappentellers en andere zelfmeetapparatuur worden steeds populairder en zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven.  Mensen willen en kunnen steeds meer van zichzelf meten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet mogelijkheden in het gebruik van de zogenoemde ‘wearables’ voor verschillende JenV-onderdelen, bijvoorbeeld voor justitiabelen.  De ervaring leert dat een groot deel van de mensen weinig inzicht heeft in hun eigen emoties. Kan zelfmeting bijvoorbeeld bijdragen aan het voorspellen van (negatief) gedrag? Of aan het verbeteren van behandelingen? Het WODC heeft hier voor het justitiële domein eerder onderzoek naar gedaan.

Van experimenten naar borgen?

Uit dit onderzoek bleek dat dit zeker mogelijkheden biedt. Uniek is dat het niet gaat om groepen mensen maar om persoonlijke, individuele data in het veld. De ontwikkelingen op het gebied van toepassingen van zelfmeting gaan razendsnel. Biometrie, het meten van fysieke toestanden is relatief makkelijk, denk aan bijvoorbeeld het meten van de hartslag. Maar het interpreteren daarvan, zoals de effecten op gedrag, is de grootste uitdaging. Daarnaast zijn er ook nog veel ‘losse eindjes’. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met betrouwbaarheid van die data, wat gebeurt ermee en hoe zit het met privacy? Wanneer kunnen we van experimenteren naar borgen?

Op dit moment wordt door verschillende partijen nog volop onderzocht en geëxperimenteerd met nieuwe devices en gewerkt aan thema’s als betrouwbaarheid. Denk aan DJI, de politie, ministerie van Defensie, maar ook aan collega’s uit de psychiatrie, zorg, onderzoekers van universiteiten etc.

Symposium

Tijdens het symposium focussen we ons op de veiligheidsaspecten van deze weables. Denk dan aan privacy, artificial intelligence en  big data. Iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe mogelijkheden en ervaringen met zelfmeting kan zich aanmelden. Meld je dan alvast aan!

Meer informatie is te vinden op de website van het WIP-netwerk of in de LinkedIn groep.